AB on AIR

Amsterdam 15-19 September

MONTER: 2.A58

 

Kameralänk med ny teknik!

ABonAIR har presenterat en trådlös kameralänk som löser många problem med tidigare länkteknik

 

Kort fördröjning: 7 mS

Effektiv kodning: H264 med högt signalbrusförhållande (52 dB PSNR) och hög bildkvalitet

Dubbelriktad länk: Feedback av metadata, Talkback option och telemetri för Sony, Panasonic, GV m.fl.

Smart antennsystem: Antennerna kopplas med vanlig fiber. Flera antenner kan kopplas i daisy-chain och täcka stora områden.

Telemetrin sköts av samma antennsystem. Inga separata FM antenner för CCU styrning

Inget behov av dyrbara downconverters eller antennfilter

Telemetri: Snabb och exakt styrning av alla CCU funktioner. Bländarjustering och filterbyte extra snabb reaktion.

Låg strömförbrukning: 12-15watt

ABonAIR har en serie olika system varav vi har valt att jobba med 500 serien som har kort fördröjning. Nedan ser du bild bå sändarna för det enklare 507 utan telemetri och det röda 520 systemet med telemetri. På bilden till höger visas anslutningar 2x audio (digital eller analog) videoingång för analog Composite och 3G/HD/SD - SDI samt dataport för telemetri. Signalrampen med gröna LED indikerar styrkan i mottagning/sändning. Observera att det är ett tvåvägssystem som hela tiden kommunicerar om mottagningsegenskaper och kanalval.

Systemet bygger på enkelhet och saknar komplicerade inställningar. Set-up och kanalval sker automatiskt. Kanal kan dock enkelt skiftas manuellt på mottagaren om man skulle hamna i situationer med komplicerade störningsmönster med många andra lokala sändare.

Starta systemet och tvåvägskommunikationen sköter nödvändiga inställningar och är klart att skjuta bilder efter 20-30 sekunder. Nedan ser du mottagarenheten med fiberanslutning för antennar, in och utgångar för audio, video, talkback och telemetri. RCP enheten frän till exempel Sony ansluts direkt på baksidan och fungerar direkt utan bökiga set-ups. Man måste dock ha en separat nätdel för RCP:n.

Talkback är en option och kommer inte med som standard. Här är bild på beltpack.

Sony RCP 1500

Här ovan är en skiss på hur man kan använda systemet

I den stora arenan till vänster har man monterat 4 st antenner och i den mindre arenan räcker det med 2 st.

 

Några råd om antenner och mottagning.

Uppgifter om hur långt denna typ av sändare går varierar kraftigt och enda mätmetoden man har är att testa är att prova signalstyrka i fri sikt och helt utan störningar. Det gör att man anger oftast en maxsiffra som inte är representativ för hur verkligheten ter sig med olika störningar i omgivningen som hus, träd och annat som kan komma ivägen och påverka. Den typ av kodning som används (QPSK-QAM) fungerar bättre ju mer signalen kan studsa mot metall och betong och fungerar mindre bra med absorberade material så trä, skog eller människor.

Valet av antenn är avgörande för hur långt man kan sända. Små sk. kvartsvågs-antenner eller långa helvågs-antenner eller riktantenner har helt olika egenskaper och skillnaderna är dramatiska. Man bör investera i bra antenner och beroende på användningsområden kanske flera antenner (som kan kopplas ihop med lång fiber) för att få det resultat som man eftersträvar. För vanliga helvågsantenner på mottagarsidan (c:a 75 cm) skall man räkna med 150-400 meters distans under fältmässiga förhållanden.

Det går naturligtvis inte att garantera mottagning under alla omständigheter. Man måste testa och ta hänsyn till eventuella andra mer eller mindre kraftiga sändare som kan ställa till problem. Radartornet på Bromma flygplats som ligger nära Solvalla kan till exempel skapa problem med sin höga effekt på flera kW. Även röriga situationer med många andra sändare i samma frekvensområde (runt 5 GHz) kan skapa störningar och problem. I de situationerna bör man använda manuell inställning av frekvenser och testa. Systemet känner annars själv när det blir problem och byter kanal utan bildstörning men i vissa fall kan det ändå vara osäkert och då är manuell inställning att föredra. Notera att det endast behöver göras på mottagarsidan då systemet har tvåvägs kommunikation.

Allt du behöver ryms i väskan till vänster förutom mottagaren och mottagarantennerna. Plocka upp sändaren montera den på kameran tryck på ON och du är i luften inom 30 sekunder. Enklare kan det inte bli.